dissabte, 23 de març del 2013


Cal educar en la tolerància

Quan el passat 21 de març cridàvem a eliminar la discriminació racial fèiem un cant a la tolerància.

En l’actual situació de crisi econòmica i els seus efectes respecte a l’augment de les desigualtats i l’exclusió social; quan semblem abocats  al sectarisme i el “pensament únic”, quan surten veus de rebuig a les minories i als grups amb els que se suposa que s’ha de competir pel treball, pels recursos socioeconòmics o pels serveis; cal incrementar els esforços en la lluita contra la discriminació i qualsevol tipus d’intolerància. L’exclusió social i econòmica ens pot conduir a la frustració, la hostilitat i el fanatisme.

El principi de tolerància és fonamental i s’aconsegueix des del coneixement, l’obertura d’idees, la comunicació i la llibertat de consciència: valors que s’han d’ensenyar, inculcar i comunicar, tant des de les escoles, els instituts i les universitats, com al si de les famílies  i al món laboral.

Els nostres alumnes han d’aprendre quins són els drets i llibertats a compartir en comú, només així els respectaran i els defensaran. Cal fomentar mètodes sistemàtics i racionals que els obrin els ulls  que no hi ha cap excusa ni motiu cultural, social, econòmic, polític o religiós que justifiqui la intolerància i que aquesta només aporta, pobresa mental,  injustícia, violència i exclusió de l’altre.

Als nostres infants i jovent se’ls ha de facilitar eines i recursos per aprendre a participar en el desenvolupament mediambiental i sostenible, en la construcció de la pau, la igualtat entre homes i dones, la participació de les persones amb altres capacitats, el desenvolupament personal i afectiu, la interculturalitat i la cooperació. Aconseguir-ho és tasca del conjunt de la societat, “educa la tribu”,  sense oblidar-nos que l’àmbit escolar és bàsic a l’hora de facilitar el diàleg intercultural, la transmissió de valors democràtics i d‘aptituds per a la tolerància.

Junts, ens toca valorar com afecten i com ho faran en un futur les retallades en matèria educativa. Des de FETE-UGT denunciem que les actuals retallades  complementades amb noves mesures legislatives, l’actual  projecte de llei educativa,  ens encamina cap a un  model d’ensenyament ben allunyat del principi d’igualtat d’oportunitats i del recolzament a la diversitat.
 
 

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada