dissabte, 13 d’agost del 2016


Úriz i Raimundi: Mestres i lluitadores

El 2 d’agost de 1958 moria a Berlin Oriental la Josefa Úriz.
 
Josefa Úriz
 
 
El 15 d’agost del 2009, a Lleida,  la Josepa Raimundi.
 
Bepeta Raimundi

 
Des de la terrassa de l'escola Normal
Dues dones que malgrat la diferència d’anys tenien molt en comú: Úriz, la mestra de pedagogia,- de ella es deia que “era la persona que més sabia de pedagogia  a Catalunya”.  La Raimundi,  alumna a l’escola Normal republicana,  l’actual Rambla d’Aragó (per nosaltres, de petits, sempre Boters); explicava com pujaven a la terrassa de l’edifici i alli  debatien amb l’Úriz sobre articles i notícies, sovint de caire feminista i de la importància del treball a l’aire lliure i l’escola activa.

Es definien com a comunistes: Josefa del PSUC i  Josepa del POUM i ambdues, de la FETE-UGT.  Úriz,  presidenta d’ATELL (i quan el sindicat s’organitza a nivell de Catalunya, màxima dirigent) i Raimundi, afiliada de base per qué, deia, “la FETE era el sindicat dels mestres”.

Totes dues representen una generació d’homes i dones  conseqüents amb uns ideals de justícia social, amb  independència de les dures circumstàncies vivides, pels que van lluitar tota la seva vida.

Amb la derrota de la República, Úriz a l’exili francés, amb la Resistència contra el nazis i al 1950, conseqüència de la Guerra Freda, expulsada a la Repúbica Democràtica d’Alemanya (RDA). Raimundi, activista contra la dictadura franquista, expulsada del magisteri, a la qui no  acceptaren el seu reingrés fins el 1974.

Segur que Josefa hauria signat el  que un dia expressà l’amiga Bepeta, en una de les moltes converses que vam tenir; ““El que he fet ho he fet perquè creia que ho havia de fer, per tant he d’estar agraïda d’haver-ho pogut fer, ho he fet i sabia les conseqüències i les he acceptades i no hi ha res més, no té mèrit”.
 
Escola de mestres: Josefa, la directora; Josepa l'alumna
 
Voleu saber més de la Josefa?
http://escolalleida.blogspot.com.es/2016/05/josefa-i-elisa-uriz-pi-duesmestres.html

I de la Josepa?
http://escolalleida.blogspot.com.es/2014/08/un-dia-com-avui-del-2009-ens-deixa-la.html


 

.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada