dilluns, 2 de desembre del 2013


Tots som diferents i especials
 
 

El Dia Internacional de les Persones amb Discapacitats ens ha d’ajudar a entendre a més de  les qüestions relacionades amb aquest col·lectiu i els seus drets,  a sensibilitzar  sobre les avantatges que se deriven de la seva integració a tots els àmbits quotidians i a exigir l’eliminació de totes les barreres que dificulten la seva inclusió social.
 

A les nostres contrades es comptabilitzen 27.841 persones amb algun tipus de discapacitat i, per tant, amb un major risc de vulnerabilitat i exclusió social; conseqüència, en gran mesura, dels obstacles que dificulten el seu accés  a bens i serveis, en particular a la salut, l’educació, el treball, el transport,... Dificultats que s’agreugen en entorns rurals com és la realitat de les nostres comarques.

Molts d’aquest 27.841 lleidatans experimenten dificultats considerables per gaudir        d’ una vida autònoma; i hem de ser conscients que, com reconeix les Nacions Unides, en els propers anys és produirà un augment del col·lectiu, conseqüència de l’envelliment de la població i l’augment de les malalties cròniques.

L’impacte de la crisi i de la manca de treball s’agreuja  en persones amb discapacitat que han vist com desapareixen programes que promovien  la seva ocupació. L’actual situació econòmica engrandeix  les barreres a les que s’ha d’afrontar el col·lectiu  i  fa palès  la necessitat de no perdre ajuts .

A les comarques de Lleida hi ha 382 persones en edat escolar (0-18 anys) que necessiten  polítiques educatives inclusives per a fer possible el que s’ha dit “escola per a tothom”; cal posar els recursos i eliminar qualsevol barrera que obstaculitzi l’accés l’escola ordinària. És fonamental recuperar els serveis educatius (psicopedagogs, logopedes, serveis de motrius, auxiliars, educadors,...)  perduts amb les darreres retallades i que afecten directament a l’alumnat amb qualsevol tipus de discapacitat.


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada