dissabte, 28 de desembre del 2013


Agitadors de consciències
 
Avui; Diada dels Innocents, he presentat el bloc-commemoratiu dels 80 anys de la presentació de la FETE- UGT a les nostres comarques. “Agitadors de consciències”,  dones i homes de l’àmbit de l’educació que  deixaren empremta.

Ha estat un exercici de memòria històrica per rememorar aquell desembre del 33 i els seus protagonistes, capdavanters del sindicalisme i la renovació pedagògica.

Al tinter romanen molts d’aquells “agitadors de consciències”, així va definir la Teresa Pàmies als homes i dones de la FETE, als quals  hem de recuperar de l’oblit: el Ramon Costafreda, les germanes Pepita i Carmen Roure, el Josep Santaularia, el Pere Garcia Lamolla, la Carmen Español, el Josep Vilalta, els germans Josep, Miquel i Rosend Vigatà, l’Elisa Uriz, l’Andreu Rodamilans, l’Hortensia Vallejo, el  Màrio Aleixandre, el Pau Xuriguera, el Manel Bergés...

Sense oblidar dos grans de la renovació pedagògica, el Jose deTapia i el Patricio Redondo, ambdós des de les files llibertàries i per paradoxal que sembli, partícips  del projecte.

Perquè, com ens havia dit la Josepa Reimundi, la Bepeta: “FETE era el sindicat dels mestres”.

Un Sindicat que, des dels seus orígens, lluita  per la dignificació de la professió docent i  reivindica tant el benestar moral, social, econòmic i intel·lectual de les persones, com aconseguir  una societat  més culta, lliure i justa.

Una societat on l’escola sigui considerada clau de futur, correctora de desigualtats i amb les eines per garantir una educació gratuïta i de qualitat.

Una educació que  eviti qualsevol tipus de discriminació social, de gènere, racial o de cultura. I així,  esdevingui  eina de progrés i d’igualtat.

 
 

 

 

 

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada