dimarts, 29 de març del 2016


Una “missió pedagògica” a la Conca del Meià

 L’objectiu que es plantejà la Segona República a l’hora d’organitzar el Patronat de Missions Pedagògiques fou  portar la cultura, el coneixement i l’educació al món rural.
 
Sabíeu que a les nostres comarques s’organitzaren cinc “Missions Pedagògiques”?


Dia de mercat a Artesa de Segre.
Fons Salvany
 
Avui parlarem de la realitzada per diverses localitats de la Conca del Meià. Els dies 30, 31 de març i 1 d’abril de 1934, arribaren “missioners de la cultura” a Artesa de Segre, La Foradada, Alentorn, Vilanova de Meià i Santa Maria de Meià.

Encapçala aquella expedició pedagògica la Pepita Uriz, directora de l’Escola Normal i presidenta de FETE-UGT a les terres de Lleida; l’acompanyen el mestre Josep Alcobé, Josep Boohek, Frederic Godàs –fill del fundador del “Liceu Escolar” i secretari d’organització del Sindicat-, Miquel Solé i Petronel.la  Llobet. Col.labora  una jove estudiant de magisteri, l’Hortènsia Vallejo (després de la guerra, a l’exili, va treballar als estudis de Radio Bucarest) mare del Petre Roman que fou, al 1989 amb la caiguda del dictador Caucescu, Primer Ministre de Romania.
 
 

Quan la “missió” arribava a un poble s’organitzaven jocs per a la canalla, passaven documentals, s’escoltava música mitjançant un gramòfon, s’organitzava alguna xerrada cultural oberta a tothom i s’entregava un armari/biblioteca (durant el període, el Patronat de Missions envià a terres lleidatanes 118 biblioteques, els llibres de les quals es posaven a disposició, en préstec, dels habitants del poble).

Potser amb ironia, però amb gran encert, es digué que les Missions Pedagògiques eren la gran festa de la cultura.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada