dimecres, 26 de juny del 2013

El llegat de la Marta Mata


El llegat de la Marta Mata

El 27 de juny del 2006 ens deixava la Marta Mata, un referent en el món de l’educació, ànima de les escoles d’estiu d’arreu de Catalunya i mestra de mestres.

 


En els  inicis de la democràcia, la Marta ens ajudà a estructurar el moviment sindical i el camp de la renovació pedagògica, el Grup de Mestres, a les terres de Lleida. Sempre que la necessitàvem amb ella es podia comptar.
 
La seva darrera visita a les nostres terres, precisament convidada per la FETE-UGT, va ser a l’octubre anterior a Balaguer, on ens parlà del present i futur de l’educació, i el seu missatge va ser tant, tant vital!. Ens va acompanyar a la capital de la Noguera, a la presentació de “Revolució i Responsabilitat”, un recull de diverses col·laboracions  al voltant dels 70 anys de la FETE-UGT a les terres de Lleida i vint-i-cinc de la seva reeixida amb el retorn de la democràcia i la llibertat al nostre país.
 
Per a la Marta era responsabilitat dels mestres i professors fer sentir la seva veu i aportar els seus problemes i la seva experiència, en diàleg amb les administracions que són les que planifiquen i organitzen l’ensenyament. Per a ella la necessària relació entre teoria i pràctica de l’educació justificava l’existència tant dels moviments de renovació com del sindicalisme de classe.

En aquelles reflexions, començà recordant que feia 25 anys l’havien convidat a la presentació de la FETE-UGT de Lleida, en uns moments en què  s’estrenava en la vida política, tot i que ja feia més de dotze anys que tenia un lloc de referència, en el moviment de renovació pedagògica que era l’Escola de Mestres Rosa Sensat, va escriure: “Espero que ens propers anys puguem avançar més que en la passat en el camí de fer de l’escola allò que els nostres infants i adolescents necessiten per ser homes i dones lliures i creadors d’humanitat”.

Que pensaria la Marta amb tot el que està passant?.
 
 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada