dilluns, 3 d’abril del 2017

 
Banyoles: Homenatge al mestre Benaiges
 
 
Divendres 31 de març, UGT de Catalunya organitzava al Museu Arqueològic de Banyoles un homenatge al mestre Antoni Benaiges. La meva intervenció es fonamentà en la pertanença del mestre a la FETE-UGT i la vinculació dels moviments de renovació pedagògica al sindicalisme,  concretament a la Federació de Treballadors de l'Ensenyament de la UGT.

A
ls principis dels anys 70 apareixia un llibre força atractiu "Por una escuela del pueblo"; una aproximació a les tècniques pedagògiques de Celestine Freinet; sota el principi que l'alumne ha de ser protagonista del seu propi aprenentatge, el treball per projectes i l'escola cooperativa. Conceptes força actuals. Aquell llibre el va traduir, del francès, Josep Alcobé, al que vaig conèixer personalment, el 1981, en una trobada de mestres a Torrent de Cinca; en aquella reunió hi havia un altre històric de les tècniques Freinet: Lluís Aigé.

 
El 1986, amb la tesi doctoral del Jaume Barrull, "La Segona República a les terres de Lleida",  vaig començar a saber aspectes de FETE-UGT: la seva presentació a Lleida al desembre del 1933, els seus dirigents i la partença al sindicat d'aquells dos mestres freinetians que havia conegut uns anys enrera, Aigé i Alcobé.


Encara no tenia cap notícia de l'Antoni Benaiges. El 1996 arriba a les meves mans un llibre del professor de l'Autònoma de Mèxic, Fernando Jiménez de Mieres titula Freinet en España: La revista Colaboración. Era una edició facsímil del 16 números del butlletí de la Cooperativa Espanyola de la Impremta a l'escola, la cooperativa Freinet, que s'havia constituït a l'octubre de 1933 en una reunió dels mestres "Batec" a Puigverd de Lleida. Llegint els articles de Colaboración em va cridar l'atenció un cognom català, en un poble de Burgos, Antonio Benaiges, mestre a Bañuelos de Bureba.

Llegint els seus escrits, Benaiges se m'afigurava un jove inquiet, amb gran empenta, vital, entusiasmat per unes tècniques pedagògiques que acabava de descobrir i per l'ús de la impremta a l'escola. Un esperit lliure que posava en dubte els criteris pedagògics del mateix Herminio Almendros, l'introductor a Espanya, a travès del grup batequista, de les tècniques Freinet.
 



Al 2006 es publicava Magisteri i Sindicalisme a Catalunya; història de FETE-UGT a Catalunya (FCTE), del professor de la Universitat de Salamanca Francisco de Luís. Allí s'anomenava l'Antoni Benaiges com un del quatre fetistes encarregats de la ponència mitjançant la qual s'havia de constituir la Federació Catalana de Treballadors de l'Ensenyament; que aglutinaria a les quatre FETE's provincials (a Lleida sota el nom d'ATELL). També m'asabento que el Josep Alcobé representava a les FETE's d'Aragó, Catalunya i Balears al Comité Federal de l'organització ugetistes.  També que, desprès de la guerra, Lluís Aigé representaria els fetistes catalans en el Secretariat de la UGT de Catalunya a l'exili mexicà.
 

El 2012 m'arriba un correu del Sergi Bernal, que buscava informació sobre el mestre Benaiges, on preguntava si havia constància que fos del grup Batec. Al llibre "Batec. Historia de vida de un grupo de maestros", del professor Jiménez de Mier, amb un fitxer de més de 100 mestres batequistes, no s'esmenta l'Antoni Benaiges. Que tenia vinculació al grup, no hi ha cap dubte. En un article de Colaboración  diu que  tenia la intenció d'organitzar un grup de mestres d'escoles rurals i diu textualment "como el Batec que funciona a Lleida".
 
Antoni Benaiges havia de portar els seus alumnes a veure el mar, els hi havia promés, no va poder ser;  l’urc feixista l’assassinà i les seves despulles van estar més de 75 anys en la fossa de “La Pedraja”. El fotògraf Sergi Bernal ha estat fonamental en la  recuperació de la seva memòria.
 
Tenia molts projectes. Al seu darrere article, publicat al mes de maig del 1936 deia : “Para otro dia –cuando sea – hay un tema que aguarda, vasto también, inquieto y ardiente: Barcelona” i acabava – “venid. Llevaos a los niños y cantad, y volad con ellos”. Al mestre de Montroig del Camp, que va voler fer escola en un poble de la comarca burgalesa de La Bureba, no el van deixar volar.




.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada