diumenge, 7 de juliol del 2013

Una "Missió Pedagògica" al Cadí


Una "Missió Pedagògica" al Cadí
(Del 7 al 14 de juliol de 1934)

Anant cap a la "Missió"
 
"Missions Pedagògiques" fou un projecte promogut pel govern de la II República amb l’objectiu de portar la cultura, el coneixement i l’educació al món rural en un país on més del 40% dels seus homes i dones eren analfabets. Quan una “Missió” arribava al poble s’organitzaven jocs per a la canalla, es passaven documentals, s’escoltava música mitjançant un gramòfon, s’organitzava alguna xerrada cultural oberta a tothom i s’entregava una biblioteca (durant el període, el Patronat de Missions envià a terres lleidatanes un total de 118 biblioteques, els llibres de les quals es posaven a disposició, en préstec, dels habitants del poble). Era la gran festa de la cultura.

Tot buscant les arrels de la Federació de Treballadors de l’Ensenyament de la UGT, la FETE-UGT a les terres de Lleida organitzàrem una trobada amb la Pepita Raimundi, la darrera supervivent d’aquells iniciadors del sindicat a les nostres contrades; en un moment de l’entrevista ens digué: “Molts de la FETE anàvem a les Missions Pedagògiques, a estendre pels pobles la nova pedagogia; la Pepita Uriz em demanà que hi anés i li vaig dir que encara no estava preparada”. La Josepa era una jove estudiant de mestra a Lleida.
 
Aquella conversa ens va motivar a  informar-nos sobre les “Missions” que s’organitzaren a terres de Lleida; descobrirem que foren cinc, la més coneguda la realitzada al setembre-octubre del 32 a la Vall d’Aran. Del 7 al 14 de juliol de 1934  s’organitzà una “Missió Pedagògica” a diverses localitats al voltant de la serra del Cadí: Tuixent, Josa, Gosol, La Vansa, Fornols i Adraen.

 


Trobàrem informació sobre els “missioners” d’aquella expedició pedagògica, la qual cosa ens confirmà que majoritàriament eren de la FETE. L’encapçalà la Pepita Uriz, directora de l’escola Normal i presidenta del sindicat; l’acompanyaren  Josepa Rovira,  Baltasar Gaza, Frederic Godàs –fill del fundador del “Liceu Escolar”,  secretari d’organització del sindicat ugetista- i Miquel Solé. Col·laborà  una jove estudiant de mestra, l’Hortènsia Vallejo (després de la guerra marxà cap a l’exili, a Bucarest on fou directora de la secció en castellà de Ràdio Romania Internacional)  mare del Petre Roman que arribaria a ser, al 1989 amb la caiguda del dictador Caucescu, Primer Ministre de Romania).

No sabem quines foren les activitats organitzades aquells 8 dies de juliol, ni si es van distribuir biblioteques pels diversos pobles. Es per això que fem una crida: Si algú té  informació al respecte, som conscients de les dificultats pels anys que han passat, ens ho faci saber (fete@lleida.ugt.org) per conèixer  millor i recordar que per aquestes terres de l’Alt Urgell es desenvolupà una de les activitats senyeres d’aquella República que a tants i tantes il·lusionà .

Salut.
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

      

 

     

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada