dilluns, 16 de maig del 2016


Una Missió Pedagògica a Cervià de les Garrigues

El 1r. de maig del 34

Les Missions Pedagògiques foren un projecte de regeneració promogut pel govern de la II República amb l’objectiu de portar la cultura, el coneixement i l’educació al món rural d’un país on més del 40% dels seus homes i dones eren analfabets.

Tot buscant les arrels de la Federació de Treballadors de l’Ensenyament de la UGT, la FETE-UGT a les terres de Lleida organitzàrem una trobada amb la Josepa Reimundi, la darrera supervivent d’aquells iniciadors del sindicat a les nostres contrades –la Reimundi ens deixà a l’agost del 2.009 - i  en un moment de l’entrevista digué: “Molts de la FETE anàvem a les Missions Pedagògiques, a estendre pels pobles la nova pedagogia; la Pepita Úriz em demanà que hi anés i li vaig dir que encara no estava preparada”. La Josepa era una jove estudiant de mestra a Lleida i la Úriz la directora de l’escola de Normal i presidenta dATELL ( la FETE lleidatana)

Cervià de les Garrigues.
Aquella conversa ens va motivar a  informar-nos sobre les “missions” que s’organitzaren a les terres de Lleida (foren cinc) i descobrirem que l’1r. de maig de 1934 es desenvolupà una  a Cervià de les Garrigues.



Trobàrem informació  sobre els “missioners” d’aquella expedició pedagògica, la qual cosa ens confirmà el que ens havia dit la Josepa. L’encapçalà la Pepita Uriz, acompanyada pels mestres Ramon Costafreda i Frederic Godàs –fill del fundador del “Liceu Escolar” i secretari d’organització del sindicat ugetista-; col·laborà  una jove estudiant de magisteri, l’Hortènsia Vallejo (després de la guerra s’exilià a Romania on s’encarregà de la Secció en llengua castellana de Ràdio Romania Independent; essent més tard la directora dels programes radiòfonics per a l’estranger de la RRI, l’emissora que, encara avui, es considerada la veu de Romània a l’estranger. Mare del Petre Roman que arribaria a ser, al 1989 i amb la caiguda del dictador Ceaucescu , Primer Ministre de Romania).


No havíem descobert quines foren les activitats organitzades aquell primer de maig, fins el passat divendres, amb motiu de l’exposició “Pepita i Elisa Úriz, de Berastáin a Berlin Oriental” (que es pot visitar fins el 10 de juny al claustre de “La Pensativa” del Rectorat de la UdL)

Gràcies a la professora de la Universitat de València Carme Agulló  varem saber que el Diari “El Diluvio” de Barcelona del 5 de maig del 34, s’havia fet ressó d’aquella Missió Pedagògica a Cervià i narrava el desenvolupament d’una jornada que començà a les onze del matí amb una conferència al cinema “Flores” sota el títol “Cultura del Pueblo i Coeducació” que desenvolupà la Josefa Úriz;  presentada pel mestre del poble, Ramon Costafreda. Posteriorment el Frederic Godàs dissertà sobre ”Pel.lícules educatives”. A  la tarda es projectaren varis documentals  i una pel.lícula “de gran riure que fou l’alegria de tota la canalla”. Als entreactes l’Hortènsia Vallejo recità unes poesies i va interpretar cançons populars “essent molt aplaudida per tots els presents”.

 
Aquell 1r. de Maig  a Cervià, jornada reivindicoeducativa que  va cloure amb un ball amenitzat per l’orquestrina de l’Espluga de Francolí. Realment una Festa del Treball diferent i “rodona”.

La informació aconseguida mitjançant la Carme Agulló ens ha donat l’oportunitat de recuperar la memòria històrica també a l’àmbit de la cultura i l’educació; tot recordant que per aquestes terres garriguenques es desenvolupà una de les activitats senyeres d’aquella República que a tantes i tants il·lusionà.
 
Ajuntament i antigues escoles.
De Francesc Morera (arquitecte)
 


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada